دستگاه غلطک لاستیک سازی تشکیل شده از دو استوانه که در خلاف جهت هم می چرخند.جنس این رول ها معمولا از چدن های مقاوم در برابر خش ،سایش و مقاوم در برابر مواد شیمیایی است.رول جلو معمولا با سرعت کمتری می چرخد و متحرک است و رول عقب با سرعت بیشتری می چرخد و ثابت است. فاصله دو غلتک با حرکت دادن غلتک جلو یی تنظیم می گردد.(این کار معمولا بوسیله پیچهای الکتریکی یا دستی و به ندرت بوسیله سیستم هیدرولیکی صورت می گیرد) یک فیوز مکانیکی به شکل صفحه فشار بین انتهای پیچ تنظیم فاصله و محل جفت شدن به یاتاقان برای محافظت از غلتک در برابر شکستن جاگذاری شده است. هنگامی که فشار در فاصله بین دو غلتک زیاد باشد این صفحه کاملا می شکند و باعث می شود میل جلویی به سمت جلو سر بخورد. (امروزه دیگر از غلتک به عنوان یک وسیله اختلاط استفاده نمی کنند بلکه از آن به عنوان وسیله ای برای تکمیل عمل اختلاط پس از انجام عملیات اختلاط در بنبوری استفاده می شود و به اختلاط بهتر آمیزه کمک زیادی می کند)
عملیات اختلاط روی میل دو غلتکی
تهیه آمیزه با استفاده از میل دو غلتکی عمدتا” در کارخانه های کوچک ویا برای تهیه مقدار کمی آمیزه انجام می شود.به طورکلی،میل ها به عنوان تجهیزات ضروری برای بعد از مخلوط کن بنبوری و یا به عنوان ابزار نرم ،ویا گرم کردن ،شکل دادن در قبل از دستگاههای کلندر و اکسترودر حائز اهمیت می با شند. امروزه برای خنک کردن و یا ورقه کردن آمیزه ای که از بنبوری خارج می شود از غلتک استفاده می کنند. در بعضی موارد فرآیند اختلاط نهایی آمیزه مثل افزودن گوگرد و شتاب دهنده ی پخت به آمیزه و همین طور افزودن اجزا با مقادیر کم مانند اضافه کردن مواد اسفنجی کننده یا جاذب رطوبت نیز روی میل ها صورت می گیرد. کائوچوهایی که به واحد کامپوند تحویل داده می شوند در اکثر موارد مثل NR-NBR به صورت عدل هایی با وزن تقریبی ۲۵-۱۰۰ KG بسته بندی شده اند که باید بوسیله تیغه های برش و گیوتین به قطعات کوچکتر تقسیم شوند طوری که به اندازه خوراک مورد نیاز(وزن مورد نیاز برای هر بچ) قابل توزین باشد.
نکاتی که حین اختلاط با میل باید در نظر گرفته شود
۱- اگر آمیزه مورد استفاده در دمای غلتک کاری،خاصیت لاستیکی محدودی داشته باشد.آمیزه غلتش پیدا نمی کند(یعنی دور میل جلو نمی پیچد). در چنین مواردی آمیزه به بالا و پایین می پرد و یا به بخش های مجزا تبدیل می شود. برای رفع این عمل می توان با تغییر دمای یک یا هر دو غلتک ودر بعضی مواقع با تنظیم فاصله بین دو غلتک اصلاح نمود. ۲- مواد پودری باید بعد از پیچیدن به دور غلتک و در فاصله بین دو غلتک وبه صورت رفت وبرگشتیاضافه شوند.همچنین موادی که به پایین ریخته می شوند باید هراز چند گاهی جارو و به همین صورت به آمیزه اضافه شود. ۳- یکی از علتهای استفاده از غلتک خوب توزیع شدن مواد در سراسر آمیزه است که این مهم تنها با دقت اپراتور و چاقو زنی فراوان به دست می آید. اپراتور باید به طور مداوم آمیزه پیچیده شده دور غلتک را چاقو بزند تا مواد پودری در تمام آمیزه پخش شوند.
عوامل مؤثر بر ظرفیت میل ها / غلطک ها
برای ایجاد یک اختلاط و یکنواختی مؤثر در یک فاصله نیپ ، می بایستی توده ای از کامپاند بر روی این فاصله تشکیل شود.این ذخیره برای آن است که آمیزه به اندازه کافی به داخل نیپ تغذیه شده باشد تا جریان کار بطور مؤثر بر مواد انجام شود. ظرفیت یک میل بوسیله تنظیم فاصله بین دو رول تعیین می شود که این مقدار کامپاند چسبیده بر دور یک رول و با لزوم ذخیره مواد در تولید پیوسته یعنی همان ذخیره در حال غلتش بستگی دارد.در صورتیکه توده ذخیره مواد خیلی زیاد باشد مقداری از مواد ساکن شده و نقشی را در عمل میل کردن بازی نمی کند. جدول زیر نمونه هایی از اندازه رول را همراه با ظرفیت آنها نشان می دهد:
ظرفیت اختلاط بیشینه (Kg) | ظرفیت اختلاط کمینه (Kg) | قطر رول (m) | طول رول (m) |
13.5 23 32 57 91 114 136 | 9 13.5 20 34 57 68 80 | 0.35 0.4 0.45 0.55 0.6 0.65 0.7 | 0.75 1.1 1.2 1.5 1.8 2.1 2.1 |
نکته : هنگام روشن کردن میل در ابتدای شیفت کاری ،باید بخار میل را باز کرد تا درجه غلتکها به حدود ۶۰ درجه سانتی گراد برسد.معمولا با تماس دست به غلتکها و سوزش نسبی آن ، این حرارت کنترل می گردد. در این زمان ورقه کامپاند از کناره های غلتک به روی میل اضافه می شود. باید از استفاده کردن یک دفعه مقادیر زیاد کامپاند به طور همزمان در وسط غلتکها خودداری کرد پس از نرم شدن کامپاند و چسبیدن کامل آن به دور غلتک به دلیل گرمازایی باید بخار میل بسته شود وآب سرد باز گردد.
خلاصه
برای ایجاد یک اختلاط و یکنواختی مؤثر در یک فاصله نیپ ، می بایستی توده ای از کامپاند بر روی این فاصله تشکیل شود.این ذخیره برای آن است که آمیزه به اندازه کافی به داخل نیپ تغذیه شده باشد تا جریان کار بطور مؤثر بر مواد انجام شود.